Sylvánské zelené stejně jako Ryzlink rýnský jednoznačně patří do Valticka. A pokud nese označení VOC a pokud navíc vzniklo v domě Jiřího Kopečka, můžete si být naprosto jistí, že bude chutnat přesně tak, já Sylván má. Toto víno je proto nádherně lehké, zcela suché, ovocité doplněné jemnou aromatikou. Zároveň se vyznačuje lehkostí, pitelností, svěžestí a citrusovostí. Špičkový doprovod k salátům, rybě nebo k příjemnému odpoledni, kdy nemusíte nic.
|
Jiří Kopeček
|
|
Víno |
|
Sylvánské zelené |
|
2022 |
|
VOC |
|
bílé |
|
suché |
|
1,1 g/l |
|
5,7 g/l |
|
12% |
|
Lehké a pitelné |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
O autentických vínech se dočtete hodně. Ale až tento vinař Vám upřímně vysvětlí, proč dělá autentická vína: jde o spojení lenosti a odklonu od materialismu. Prostě už nechce dřít ve sklepě, dává maximální prostor přírodě a hlavně, dělá víno, které chutná jen a jen jemu.
Jirka je největší „hipsterský vinař“, kterého známe. Jde proti mainstreamu, dělá naprosto odlišné víno a strašně mu to vychází. Sám říká, že jeho víno je „ustřelený“, což je, ale tím nejlepším směrem. Vína dozrávají ve špičkových francouzských sudech a vzadu na dvoře má jeden obří sud s oranžovým vínem. Ten jako správný autentista otáčí při úplňku a poslouchá, co se uvnitř děje. Myslíte, že nic? Omyl, my jsme to slyšeli.
Jaké dělá víno
Jaká vína si myslíte, že dělá prezident Vinařské akademie Valtice? Úžasná, plná a intenzivní, ale musíte se k nim propít. Díky zrání v top sudech vyrábí skvělá barriková vína, která nadchnou každého, kdo už vypil tolik vína, že by to nechtěl přeplavávat zpátky. Vína mají minimum síry nebo žádnou, takže Vás po nich nebude bolet hlava. Také vyrábí čistě přírodní perlivé víno, která ovšem při neodborném zacházení může vymalovat celý byt nebo fasádu. Naprosto perfektní je jeho oranžové víno, které jedni milují a druzí nechápou. My ho milujeme, ale jak říká Jirka, „tomu vínu je stejně jedno, co si o něm myslíte“.
Proč ho máme rádi / Proč ho navštívit
Na Jirku Kopečka pravděpodobně můžete narazit na náměstí ve Valticích před vinotékou, kde v kruhu známých komentuje víno a život. Má úžasný nadhled a může si dovolit co málokdo: dělat jen to, co ho baví. A jeho víno je důkazem, že to je ta nejlepší životní cesta.
S Jirkou jsme prožili krásné večery plné skvělého vína a filozofie. Také nás naučil snídat kávu a likérové víno. Klasické degustace nedělá, ale pokud se s ním máte potkat, stane se to. Protože jak Jirka říká: „všechno je už dávno napsané na palmových listech“.