Tuna vs. Pravda o svatomartinském víně. Všechno je jinak!

Jan Tuna - Náš Region (zdroj zde)

Byli jsme spolu s Honzou Tunou ve Valticích u našeho vinaře Jirky Kopečka, tvůrce tradice svatomartinského vína. Takže jak to bylo doopravdy s mladým vínem?

Originální článek a super video zde:

Minulý čtvrtek k nám opět dorazilo. Po roce. 11. 11. v 11 hodin 11 minut a 11 sekund. Svatomartinské víno. A s ním Svatomartinská husa. Pít ho můžeme podle některých až do Vánoc, podle jiných do svatého Jiřího, tedy v našich končinách do 24. dubna. První mladé víno z letošní úrody.

Věděli jste, jak vůbec víno svatého Martina vzniklo? Také jste si jako já mysleli, že se jedná o mnoho století starou tradici? Tak jste byli stejně jako já na omylu. Všechno je totiž jinak. Ještě v devadesátých letech tady o Svatomartinském víně neměl nikdo tušení. Milovníci vína stejně jako většina planety třetí čtvrtek v listopadu s napětím otevírali francouzské Beaujolais. Na mnoha místech se k tomu konali opulentní slavnosti. Vše bylo doprovázeno dokonalým marketingem. Prostě svátek vína neotřesitelné pozice. Jenže. Kdo četl Starý zákon nebo zná příběh Davida a Goliáše, ví, že i malý může porazit velkého. Pokud má nápad, vytrvalost a touhu. A že nic na světě není neotřesitelné, navěky dané a mocné.

Modrý portugal

A tak v devadesátých letech minulého století, v roce 1994 přišel malý vinařský David, Jiří Kopeček z Valtic s nápadem, jak zachránit ranou odrůdu vinné révy Modrý portugal. Ta byla za minulého režimu považována za odrůdu podřadnou a ještě v devadesátkách se o ní psalo jako o plevelu vinic, ze které se dobré víno udělat nedá. Pan Kopeček se krátce předtím vrátil z Francie, kde se mladé Beaujolais vyrábí z odrůdy Gamay. Tedy z odrůdy podobné zatracovanému Modrému portugalu. A tak si řekl, že když portugal zredukuje a použije stejně jako Francouzi u Beaujolais metodu karbonické macerace, vznikne fantastické víno. A zkusil to. Víno, které vyrobil, bylo výborné, ovocité, hladké, nedrhlo na jazyku. Vyrobil ho tedy i další rok a začal přemýšlet, jak ho dostat mezi více lidí. Došlo mu, že ho musí dostat do restaurací, hospod a hotelů. A to tak, že ho spojí s nějakým dobrým jídlem. Inspiraci našel ve slovenském Grobu vyhlášeném husími hody. Husacina se tam, protože má tmavé mastné maso, zapíjí červeným vínem. Nikoliv však mladým, ale starým. Takže už měl k mladému vínu z Modrého portugalu pokrm, věděl ale, že musí ještě najít termín, kdy se toto víno začne pít. A že to musí být dříve než třetí čtvrtek v listopadu, protože pak už jsou lidé zasyceni právě globálně známým Beaujolais. A že jeho marketingu nemůže z moravských Valtic konkurovat.

Svatomartinská husa

A tehdy mu podruhé pomohla husa. Svatomartinská pojídaná tehdy především v Čechách se zelím a pivem. Rozhodl se, že prostě pivo nahradí mladým vínem. No a povedlo se. Šel sice do rizika, že narozdíl od svátku Beaujolais, které je každý rok ve čtvrtek, což je z hlediska gastronomie ideální den, to bude mít Svatomartinské víno s pevným datem v kalendáři složitější. 11. listopadu je každý rok jiný den v týdnu a třeba pondělí je pro gastronomii průšvih. Po víkendu se nikomu nechce moc hodovat. Jenže. Kdo se bojí, víte, co dělá v síni? ????

Prostě to risknul a vyšlo to. Zaregistroval si ochrannou známku. A už to jelo. Po čase ji od Jirky Kopečka, v současnosti prezidenta Vinařské akademie Valtice, koupil Vinařský fond. Dnes už se Svatomartinské víno může vyrábět z dalších odrůd a po Beaujolais v naší zemi nikdo ani nevzdechne. A husy se nejen u nás ale i v okolních zemích, protože ty naše už léta nestačí, bojí příjezdu svatého Martina stejně jako kapři narození Ježíška. Prostě jeden z důkazů, že když něco opravdu chceme, dokážeme to. Mladé víno se samozřejmě v našich zemích pilo na podzim už po staletí. Jenže až do Jirky Kopečka tomu nikdo nedal jasná pravidla, datum, jméno a hlavně rituál, který je potřeba, aby nás to nadchlo. A abychom si stejně jako já mysleli, že otevírání Svatomartinského vína 11. 11. a jeho popíjení s husou je prastará tradice.

O Svatomartinském víně by se toho dalo napsat ještě spoustu. A sem se všechno nevejde. Pokud vás třeba zajímá, z jakých dalších odrůd se teď Svatomartinské víno může vyrábět, jaká kritéria musí splňovat a čím se vyznačuje letošní ročník, pusťte si můj pořad TUNA VS. na YouTube a celou nesestříhanou verzi na https://herohero.co/jantuna. Vše vám tam prozradíme s otcem Svatomartinského vína Jirkou Kopečkem, ředitelem Vinařského fondu Jaroslavem Machovcem a propagátorem dobrého vína Petrem Rubášem z Neznámých vinařů.

Tak se mějte dobře a na zdraví. Za týden se těším na počtenou ???? Váš Honza Tuna