Domácí degustace

Víno se sice třídí podle různých kritérií, ale podvědomě máme jen 2 hlavní škatulky: chutná a nechutná.  A je fajn si před koupí vína uvědomit, proč tomu tak je. Ať neutrácíte peníze za něco, co Vám bude připomínat tekutý šťovík. Také zapomeňte na metodu „chci bílý v akci do 150“. Tedy pokud při tlačení nákupní vozíku hledáte víno, které členové kapely Vasilů Rubáš vypijí při cestě na koncert teplé a z lahve, pak je tato metoda v pořádku. Pokud ale stojíte ve vinotéce a chcete si víno užít, jako si užíváte steak z vyzrálého bio hovězího, neřešte, že lahev stojí o 50Kč víc.

 

Česká a moravská bílá vína jsou excelentní a skvěle hodnocená v zahraničí. Takže předsudky stranou, vybírejte lahve od našich vinařů. Dělají výborné víno a podpoříte české a moravské producenty. A navíc strach ze zahraničních vlivů a obrana národních zájmů jsou teď docela populární. Takže se přizpůsobte duchu doby: České víno Čechům.

Degustační večer s přáteli

Jak zjistit, co Vám chutná? Pít, pít a pít. Jasně, nejde o kvantitu, ale o kvalitu a různorodost. Jestli jste víc na sladkou Pálavu nebo na suché Veltlínské zjistíte jedině zkušeností. Proto máme “Degustační karton”, ve kterém najdete super vína z různých odrůd, v různém provedení. Je ale potřeba degustaci kartonu rozdělit mezi více lidí, jinak celá akce ztrácí význam. Pokud je Vás 6, zažijete s tímto výběrem krásné 2 hodinky.

Vůně, cukr, kyselina

Zaměříme se na tři parametry – aroma, zbytkový cukr a kyselinu. Vůni odhadnete především z odrůdy, zbytkový cukr a kyselinu pak zjistíte z analytiky v popisu vína. Které odrůdy jsou aromatické si musíte zapamatovat. Jinak to poznáte až při přivonění. Vonět k vínu je třetina zážitku, určitě se o ní neochuzujte. Pro výslednou chuť je pak zásadní zbytkový cukr, kyselina a jejich vzájemný poměr.

Aromatické a zemité

Toužíte po intenzivně aromatickém vínu, kde z dálky cítíte tropické i netropické ovoce a pronikavou vůni květů od růže až po muškát? Sáhněte po Pálavě, Sauvignonu, Tramínu, Irsaii, Muškátu nebo Děvínu. Pokud hledáte pravý opak, zkuste jemné odrůdy, kde ve víně ucítíte kyselé ovoce, kořenitost, zemitost a trávu. Sáhněte po Veltlínském, Neuburském nebo Sylvánském. Většina ale stejně hledá střední cestu – příjemně aromatické víno s vůní ovoce, medu nebo lipového květu. To splňuje Rulandské, Ryzlinky, Müller Thurgau, Souvignier gris nebo Chardonnay.

Kolik fruktózy chcete vypít

To, co u vína nejvíce řešíme, je zbytkový cukr. Neboli fruktóza, kterou kvasinky nespotřebovaly během kvašení. Buď máte na lahvích napsáno „polosuché“ nebo ideálně je zbytkový cukr uvedený v gramech na litr. Čím je číslo větší, tím více se víno podobá zákusku. Cukernatost je odlišný údaj, který Vám říká, jaké bylo množství cukru v hroznech při jejich sběru. Měří se v °ČNM a ukáže Vám, jak to bylo s cukrem na startu, nikoliv jaký je stav v cíli.

Kyseliny ve víně

Celkový dojem z vína zásadně ovlivňuje kyselina. Kyselina dotváří chuť, dodává svěžest a pitelnost. Bez kyseliny je víno fádní, vysoká kyselina ale není pro každého. Zvlášť pokud trpíte na pálení žáhy. Pokud milujete odpolední svěží víno, hledejte vyšší kyselinu, ale sledujte i nižší zbytkový cukru. Pokud Vám příliš kyselý pocit z vína vadí, potřebujete obrácenou kombinaci. Ve víně více vynikne jeho sladkost. A možná, že Vám opět bude nejvíce vyhovovat střední cesta: vyvážené množství zbytkové cukru a kyseliny.